Hoe installeer je makkelijk een webcam?

Dit blog bericht wordt mede mogelijk gemaakt door: Loodgieter Assen

Communicatie via de PC is er eigenlijk al geweest voordat de smartphone er daarvoor veelvuldig werd gebruikt. Lekker handig even skypen vanachter je PC is nog steeds populair.  Maar voor het mogelijk kunnen maken van dit alles dient de PC wel te beschikken over een webcam. Deze wordt meestal zelf geinstalleerd. De installatie hoeft helemaal geen grote uitdaging te zijn als je wat eenvoudige tips opvolgt.

Kijk even om wat voor type webcam het gaat

Het is altijd, voordat je begint met het installeren, goed om even na te gaan om wat voor type webcam het gaat. Dit bepaalt namelijk ook de procedure voor het installeren van de bijgeleverde software. Er is voor de installatie van de software sprake van 3 opties :

  • Webcams die, nadat het is aangesloten op je PC, zich vanzelf laten installeren.
  • Bij sommige modellen moet je de software apart zelf installeren met de bijgeleverde CD.
  • Het lastigste zijn de webcams waarbij de installatiesoftware via het internet moet worden gedownload.

De eerste type webcams zijn de meest gebruikersvriendelijke en behoeven alleen de instelling van de cameralens. Bij het moeten verkrijgen van de software via het internet dien je vaker eerst te gaan naar de website van de fabrikant. Door het serienummer of modelcode in te voeren zal je dan zelf het bijbehorend programma op kunnen vragen en daarna te installeren. Webcams komen gewoonlijk met een installatiekabel die in de USB port wordt bevestigd.

Zorg ervoor dat de instellingen van de camera correct zijn

Nadat de webcam door de PC is geaccepteerd zal je ook nog moeten kijken wat de gewenste instellingen zijn voor de camera. Dit zal ook sterk afhangen van het programma waarvoor je de webcam zal gebruiken. Zo zullen de instellingen voor het kunnen gebruiken van skype verschillen met die van bijvoorbeeld messenger. Ga dus altijd bij het menu van het gebruikt programma en configureer de camera. Let hierbij zeker op de instelling van de kleur en helderheid, maar alsook het contrast. Dit hangt er weer sterk van af in welke mate de verlichting is van de ruimte waar de webcam zich bevindt. Een goed verlichte ruimte is natuurlijk ideaal in deze. Zorg er natuurlijk ook voor dat de verlichting van de ruimte zich niet direct voor de lens bevindt.

Als de webcam ook nog over een microfoon beschikt zal je de instellingen van het geluid ook moeten nagaan. Een goed idee is om altijd een testgesprek te voeren en daarbij te letten op de kwaliteit van het geluid. Deze kan dan, indien nodig, via het instellingen menu worden aangepast.

De installatie van een webcam is dus een eenvoudige klus die je zelf kan doen. Zorg er wel voor dat de instellingen voor de kwaliteit van het beeld en geluid in lijn zijn met de gebruikte ruimte.

Een handige tip hierbij is ook om de webcam altijd uit te schakelen wanneer je het niet meer gebruikt. Zo voorkom je dat hackers via de webcam kunnen meekijken.

Filmpje is wel in het engels*

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *