De 5 grootste gevaren van slecht beveiligde webcams

De voordelen van het gebruik van webcams om contact te houden met je dierbaren zijn onbetaalbaar. De kans dat mensen je apparaat binnendringen en je bespioneren, vormt echter een reëel risico. Laptops zijn tegenwoordig al uitgerust met een webcam. Je moet je ervan bewust zijn dat het kan worden gehackt en dat iemand je kan bespioneren zonder je medeweten. Enkele van de grootste gevaren van slecht beveiligde webcam

Chantage met behulp van webcammateriaal
Er zijn meldingen van mensen die op deze manier slachtoffer zijn geworden en ze hebben onvervulde eisen voor betalingen gedaan van verschillende bedragen. De oplichters gebruiken datingsites of sociale netwerksites zoals facebook om contact te leggen met je. De oplichters zullen vragen om te worden toegevoegd aan je lijst met contactpersonen, om zo toegang te krijgen tot emailadressen of sociale media accountgegevens van je partner en familieleden. Nadat ze een vriendelijk of romantische band hebben opgebouwd met je, verplaatsen de oplichters het gesprek naar een videochat. De oplichters zenden meestal video’s uit van een persoon die niet weet dat zijn identiteit wordt gebruikt bij de oplichterij. Om deze reden kan een corresponderend gesprek via een tekst chat plaatvinden. De oplichters kunnen je vragen om seksueel te strippen of je seksueel te gedragen en gebruiken een software om het beeldmateriaal op te nemen. De emotionele tol kan immens zijn vanwege de angst voor schaamte.

Gevaar van remote administration tools
De meeste hackers gebruiken malware of remote administration tool om toegang te krijgen tot je computer en vervolgens je webcams. Remote administration tools worden op je computer als een virus geïnstalleerd nadat je een geïnfecteerde bestand opent en gewoonlijk wordt het gedeeld op downloadbare bestanden. Aanvallers kunnen remote administration tools gebruiken om je webcam te openen en deze te bekijken wanneer ze maar willen. Na installatie heeft de hacker toegang tot je privé gegevens op de computer, hij start je computer opnieuw op en opent zelfs de cd/ dvd lade.

Webcam Spioneren
Het gebruik van geheime surveillance is veel wijdverspreider dan webcamera kaping. Er zijn legitieme apparaten geïnstalleerd voor veiligheidsdoeleinden in huizen, winkels, scholen, en op de werkplek. Sommige van deze zijn ook verbonden met internet, waardoor de veiligheid van de webcam gevaar loopt. De computerserver waarop de video’s zijn opgeslagen, is gekoppeld aan internet. Overal waar je gaat, bestaat de mogelijkheid dat een camera naar je kijkt.

Ongewenste verbinding met andere apparaten
Beveiliging bloggers hebben melding gemaakt van een populaire internet enabled beveiligingscamera die in het geheim constant verbinding maakt met een enorm peer to peer netwerk die wordt gerund door de fabrikant van de hardware. Hoewel het apparaat niet noodzakelijk video van je camera deelt, ponst het door firewalls om verbinding te maken met andere apparaten. Zelf als je het ontdekt, is het nog steeds extreem moeilijk om het uit te schakelen. De fabrikant kan dit zien als een service, waardoor je als mobiele gebruiker gemakkelijk op afstand verbinding kan maken met je verzameling apparaten thuis. Maar de fabrikanten maken deze functies zelfs niet bekend aan je.

 

Doordringen van je thuisnetwerk
Als je thuis een IP camera gebruikt, verwijst het ‘internetnetwerk’ naar je eigen wifi netwerk.
Als iemand toegang heeft tot wifi in je huis, hoef je jou niet alleen zorgen te maken over je camera’s maar ook over je computer en al zijn inhoud. De router die je gebruikt, wordt geleverd met ingebouwde beveiliging die voorkomt dat bepaalde applicaties toegang krijgen tot je thuisnetwerk. Kies er niet voor om port forwarden in te stellen voor webcams.

Leave a Reply

Your email address will not be published.