Tips voor politici om zich te weren tegen hackers van hun webcamera’s

Er is een website in Rusland waarop er honderden live beelden te zien zijn uit ongeveer 200 landen. Deze website heeft de beelden kunnen verkrijgen omdat de meeste webcamera’s niet beveiligd zijn of beveiligd met standaard wachtwoorden. Mocht de politici een van degene zijn met een zwakke of nauwelijks beveiligde webcamera is het mogelijk dat er gehackt kan worden. Gevoelige informatie of informatie die (nog) niet bestemd is voor het publiek kan zodoende naar buiten komen. Het is daarom van uiterst belang dat de politici zich goed beschermt tegen een aanval van hackers. Hier zijn de beste tips om de webcamera’s te beveiligen.

1. Virus- en malwarescanner

De eerste stap voor een goede beveilig van de webcamera is het instaleren van een goede virus- en malwarescanner. Malware word vaak door hackers gebruikt om toegang te krijgen tot webcamera’s. Het is daarom belangrijk om niet alleen de virus- en malwarescanner te instaleren maar ook regelmatig te scannen op malware en virussen.

2. Firewall

Naast het beveiligen van de webcamera met een virus- en malwarescanner is het goed om gebruik te maken van de programma firewall. Een firewall is een verdedigingsmuur die het internetverkeer controleert op toegang van onbekende bronnen of onrechtmatige communicatie. Natuurlijk betekent dit niet dat een hacker er niet door kan breken maar een firewall biedt meer dan voldoende bescherming.

3. Firmware update

Firmware is software die de webcamera bestuurt en het is van belang dat dit programma op tijd een update krijgt. Hackers zoeken meestal naar gaten in de beveiliging van dit programma zodat zij toegang kunnen krijgen tot de webcamera. Hierdoor kunnen zij de camera besturen en op afstand aan en uit schakelen. Daarom is het belangrijk om altijd de nieuwste versie van dit programma te hebben.

4. Aanvullende beveiliging

Het gebruik van een sterk wachtwoord kan ervoor zorgen dat de hackers niet makkelijk toegang krijgen tot de computer en webcamera. Een voorspelbaar wachtwoord zoals geboortedatum, voornaam of naam van een familielid is daarom niet aangeraden. Hackers proberen ook binnen te dringen door malware als bijlage in een email te sturen. Het is dus ook niet aangeraden om berichten van onbekende te openen.

5. Alert

Na alle nodige programma’s te hebben geïnstalleerd is het natuurlijk ook heel erg belangrijk om alert te blijven. Er zijn kleine dingen waar er op gelet kan worden die een grote misstap kunnen doen voorkomen. De laptop of computer uitschakelen wanneer het niet in gebruik is. Een webcamera kan handmatig worden uitgeschakeld dus die ook uitschakelen wanneer die niet gebruikt word. De meeste webcamera’s zijn voorzien van een notificatielamp die aan gaat wanneer de webcamera in gebruik is.

Als er na alle bovengenoemde stappen toch nog twijfel is over de beveiliging van de webcamera kan er nog altijd een van de bekendste en simpelste methodes gebruik gemaakt worden…. Een stukje tape op de webcamera.

Leave a Reply

Your email address will not be published.